неділю, 11 січня 2015 р.

Традиції Старого Нового року

Стари́й Нови́й рік — Новий рік за юліанським календарем («старим стилем»). В XX і XXI століттях припадає на північ між 13 і 14 січня за григоріанським календарем («новим стилем»). Після переходу на новий стиль Старий Новий рік продовжують традиційно неофіційно відзначати в деяких країнах.
Вечір напередодні Старого Нового року називається Маланчиним вечором і є традиційно одним з улюблених свят українців.


Сьогодні з року в рік популярність Старого Нового року зростає, і Україна не є винятком. Все більше людей ставляться до нього, як до самостійного свята, яке продовжує чарівність Нового року або ж дозволяє відчути цю чарівність вперше ... Адже це свято більш спокійне, йому невластива суєта, яка є неминучим супутником Нового року.
Якщо на Різдвяний святвечір (6 січня) готували Багату кутю, то на Меланки (13 січня), день, який передує Василю Великому, або ж Новому року за старим стилем -
Щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим.
До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраним та чистим. Після вечері треба обов'язково зайти до сусідів і попросити вибачення за можливу провину, щоб Новий рік зустріти в мирі та злагоді.




Вечір напередодні Старого Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі під час сватання. Саме цього вечора можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, оскільки по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до півночі.




Особливої уваги заслуговують дівочі гадання. Що тільки не робили представники слабкої половини, аби дізнатися, що ж готує їм примхлива доля! Спробуйте, хоча б таке: перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: «Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!" Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде вашим судженим.
Якщо вийти на двір опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий.


Найважливішою традицією Старого Нового року є посівання. Звичай посівати був вже давно. Ще за тих старих часів. Люди казали: чим більше прийде сівачів, тим щедрішим буде урожай. Найважливішою рисою посівальника є те, що це має бути хлопець. Дівчата не сіють. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять - тільки хлопці, а тому посівати дівчатам не годиться. Треба дотримуватися традицій.

Посівальник - це втілення кращих людських рис: чистоти, надії, краси. Не впустити сівача у дім, то якось не правильно. Тому що вони бажають господарю всього найкращого у Новому році.

Посівальники завжди бажані гості, їх запрошували до столу, обдаровували пиріжками, яблуками, бубликами та іншими ласощами. Щедріше обдаровували тих, хто прийшов до оселі першим.

Накраще і найбажаніше - це посівати пшеницею. Пшениця - символ добра, достатку, багатства.

Для тих, хто піде посівати перший раз скажу, що треба брати рукавичку або мішечок і насипати туди пшениці. Зручніше буде.

Найкраще вивчити якийсь текст поздоровлення.


Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов мені сказати,
Щоби Вам повінчувати.
Щоб були Ви всі здорові,
Врожаї збирали нові,
Кукурудзу,просо-
На багату осінь,
Щоб були Ви гарні,пишні,
Як весною вишні.
Сію,вію,посіваю,
З Новим роком Вас вітаю!
Не на рік,не на два,
А на многії літа!

***
Сію вію посіваю
Щастя й долі вам бажаю
У щасливій вашій хаті
Щоб ви всі були багаті
Щоб лежали на столі
Паляниці немалі
Сало, м’ясо і ковбаси
Пиріжки ще й пухнасті пампушки
А і ще вам побажаю
Дорожити рідним краєм
Сію вію посіваю
На чотири боки
Щоб усі були здорові на всі довгі роки
З новим роком!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар